Genieten van zee, zon en water? Maar dan wel veilig!
Om uw dagje strand zo veilig mogelijk te maken hebben we een aantal dingen waar u even bij stil kunt staan voordat u naar het strand gaat.
- Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.
- Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen.
- Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.
- Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting open water trekt).
- Alcohol en zwemmen gaan niet samen. Dit is levensgevaarlijk.
- Zwem nooit alleen. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken, bijvoorbeeld door kramp.
- Gebruik bij aflandige wind (= wind die richting open water staat) geen drijvende voorwerpen.
- Graaf op het strand geen diepe kuilen (vanwege instortings- en verstikkingsgevaar).
- Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn.
- Houdt u aan de aangewezen zones voor diverse watersporten.
- Let op waarschuwingsvlaggen (geel = gevaarlijk zwemmen, rood = verboden te zwemmen).
- Volg de aanwijzingen van de Reddingsbrigade altijd op.
Vlaggen Reddingsbrigade:
Gele vlag Het is gevaarlijk om te zwemmen. |
|
Rode vlag Het is verboden te zwemmen! |
|
Vraagteken vlag Een kind is gevonden of een kind is zoek. |
|
Blauwe Vlag Een onderscheiding voor schone en bewaakte stranden. |
Weggelopen kinderen?
Het is misschien wel de meest vervelende, maar ook nog steeds veel voorkomende situatie op het strand. (Groot)ouders die hun (klein) kinderen uit het oog verloren zijn. Het is niet altijd duidelijk wie er meer schrikt: het kind of de zoekende achterblijvers.
Gelukkig leert onze ervaring dat een dolend kind zelden of nooit het water in gaat, maar doorgaans de gang er in zet om zo snel mogelijk iets bekends tegen te komen. Niet zelden resulteert dit in lange wandelingen.
Dankzij het gesloten communicatienetwerk van de Reddingsbrigades langs de Nederlandse kust, zijn de signalementen snel aan de verschillende reddingposten en eenheden doorgegeven.
Maar het kan nog sneller. Gaat u met kinderen naar het strand? Loop dan langs bij de Reddingsbrigade en haal polsbandjes waarop u uw mobiele telefoonnummer kunt schrijven. In 2012 hebben we vele duizenden van deze bandjes aan strandbezoekers uitgereikt. En geloof ons: het werkt echt ontzettend goed. Iets rigoureuzer, maar minstens zo effectief: schrijf met een watervaste stift uw GSM nummer op de arm of kleding van uw kind.
Als uw kind dan onverhoopt zoekraakt, kunnen wij u snel bereiken als uw kleine wordt gevonden. Naast de mobilofoons en C2000 communicatie apparatuur op de diverse eenheden zijn zowel de reddingspost als het strandvoertuig van de Reddingsbrigade voorzien van (mobiele)telefoons om u zo snel mogelijk te kunnen informeren omtrent de vondst van uw kind.
Wat te doen als je een drenkeling in het water ziet?
De Reddingsbrigade begrijpt de neiging om hulp te willen verlenen als er iemand in de problemen is, maar adviseert om niet zelf een reddingsactie te ondernemen als je daar niet voor getraind bent en de omstandigheden niet goed kent. Anders kan de situatie verergeren doordat er nog iemand in de problemen komt.
Tips van de Reddingsbrigade:
– Blijf rustig en denk aan je eigen veiligheid
– Houd de drenkeling en diens locatie goed in de gaten en geef aan dat u hulp inschakelt
– Alarmeer de professionele hulpdiensten via 112
– Werp een drijfmiddel naar de drenkeling.
Kijk om je heen of je iets voorhanden hebt zoals bijv. een plastic bal, plastic tas, luchtbed, reddingsboei om naar de drenkeling toe te werpen
– Als het echt niet anders kan en je bent zelf fit genoeg ga dan pas het water in om de drenkeling te helpen. Als je gedronken hebt, of als je weet dat je snel kramp krijgt, kun je beter het water niet ingaan.
– Als je wel het water ingaat, moet je in elk geval zeker weten dat iemand je heeft gezien en weet dat je bezig bent met het redden van iemand en mocht je zelf in de problemen komen door een sterke stroming, probeer dan niet zo snel mogelijk de kortste weg naar het strand te zwemmen, maar laat je meesleuren door de stroom, ook al kom je dan verder in zee terecht. Van daaruit kun je dan vaak rustig terug zwemmen.
– Ten slotte benadrukt de Reddingsbrigade: Denk altijd aan je eigen veiligheid!
Bron: www.reddingsbrigade.nl