Ruim 78 procent van het totaalaantal door reddingsbrigadeleden uitgevoerde acties in 2018 betreft een EHBO-actie. Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2017! Eerstehulpverlening is dus heel vaak aan de orde. Daarom is het belangrijk dat er voldoende instructeurs Eerste Hulp zijn. Word ook instructeur Eerste Hulp!

Om de leden goed op de eerstehulptaak te kunnen voorbereiden, wordt geadviseerd om binnen een reddingsbrigade tenminste 1 instructeur Eerste Hulp aan te stellen dan wel een lid hiertoe op te (laten) leiden.

Toelatingstoets
Bij de opleiding Instructeur Eerste Hulp worden EHBO-kennis en instructie-ervaring samengevoegd. Deelnemers moeten in het bezit zijn van een geldig diploma Eerste Hulp en (aantoonbare) ervaring hebben met het geven van theorie- en/of praktijklessen bij de Reddingsbrigade. Zij zijn bij voorkeur ook in het bezit van een instructeursdiploma. Het docententeam toetst bij alle deelnemers of het niveau van eerstehulpverlening voldoende is om toegelaten te worden tot de opleiding. De eerstehulpverlening en de theorie moeten dan boven het niveau van het reguliere EHBO-examen zitten, richting het zogenaamde demonstratieniveau. De toelatingstoets wordt gehouden op 16 maart 2019.

Opleiding
De opleiding Instructeur Eerste Hulp bestaat uit 9 cursusdagen (van 10.00 tot 16.00 uur): 30 maart, 13 april, 4 en 18 mei, 8 en 29 juni, 31 augustus, 14 en 28 september. De examens worden afgenomen door Het Oranje Kruis. Er zijn 3 examenonderdelen: vaardigheden, theorie, instructie (didactiek). De examendata zijn: 25 mei (vaardighedentoets en theorietoets) en 5 oktober (instructietoets). De vaste locatie is de accommodatie van Reddingsbrigade IJsselstein (Duitslandstraat 7) in de provincie Utrecht.

Voor meer informatie (over bijvoorbeeld de toelatingstoets, het opleidingstraject, de examens en de kosten) kan een mail gestuurd worden naar oto@reddingsbrigade-hellevoetsluis.nl